You are here

Share page with AddThis

Operacija Polinator

Operacija Polinator u službi odgovorne poljoprivrede

 

Operacija „Polinator“ je globalna inicijativa koja dolazi iz kompanije Syngenta, a ima za cilj obnavljanje i stvaranje pogodnih staništa za korisne insekte oprašivače u poljoprivrednim predelima, u uslovima intenzivnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta. U ovom programu se koriste praktične i isplative mere usmerene na potrebe za oprašivanjem na lokalnom nivou za proizvođače ključnih useva gde je oprašivanje potrebno, ali i ugroženo. Na osnovu naučnih istraživanja i iskustava, „Operacija polinator“ je obezbedila pomoć mnogim farmerima da uspešno formiraju i upravljaju staništima bogatim nektarom i polenom, sa vidljivim rezultatima povećanja brojnosti insekata oprašivača.

Kroz ovaj projekat, proizvođači mogu da pomognu očuvanju životne sredine kroz održiv pristup biodiverzitetu u uslovima savremene poljoprivredne proizvodnje, pri čemu ne dovode u pitanje profitabilnost i produktivnost.

Projekt „Operacija polinator“ (eng. Operation Pollinator) www.operationpollinator.comsprovodi se već nekoliko godina na komercijalnim poljoprivrednim imanjima širom Evrope - u Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Grčkoj, Španiji, Portugaliji i Velikoj Britaniji. Samo za primer, u Velikoj Britanji ovaj projekt traje već skoro deset godina i trenutno obuhvata oko 600 poljoprivrednih proizvođača i pokriva oko 1100 ha površine. U Mađarskoj je za nakon četiri godine sprovođenja u ovaj program uključeno skoro 275 partnera, a odabrana mešavina semena je zasejana kao cvetni pojas na ivici parcela, na ukupnoj površini od oko 300 ha.

U Republici Srbiji projekat „Operacija polinator“ Syngenta pokreće u partnerstvu sa Institutom „Tamiš“ u Pančevu koristeći i iskustva istraživača ove ustanove.

Projektom „Operacija polinator“ Syngenta i u Srbiji želi zaštiti i poboljšati biodiverzitet, poboljšati prinose useva i njihov kvalitet i osigurati održivu ravnotežu između poljoprivrede i okoline. Stvaranje pogodne mešavine semena biljaka koje će se koristiti u cvetnom pojasu i njihovo testiranje u intenzivnim poljoprivrednim područjima, kako sa prolećnom, tako i sa jesenjom setvom, uz merenje uticaja na biodiverzitet, su planirane aktivnosti u narednom periodu.