You are here

Share page with AddThis

Znanje i inovacije u službi poljoprivrede

Opšte vesti
18.06.2017

Syngenta, globalni lider u oblasti semena i sredstva za zaštitu bilja, svake godine organizuje takmičenje “Syngenta Crop Challenge“ kada pred naučnike iz celog sveta postavlja neke od najvećih problema iz poljoprivredne prakse.

Ove godine, to je bio izbor semena za setvu soje, kao jedna od najvažnijih odluka koju poljoprivrednici donose svake sezone. Učesnici su imali zadatak da, koristeći analizu podataka, predvide koja semena soje ili asortiman različitih semena predstavljaju najbolji izbor za različite poljoprivredne regione.

Kako ne postoje dve iste sezone, pametni modeli zasnovani su na informacionim tehnologijama i podacima koji su neophodni za donošenje odluka prilikom izbora sorti.

Naučnici novosadskog Instituta BioSense osvojili su prvo mesto na svetu u finalu ovogodišnjeg takmičenja koje je održano u Las Vegasu za rešenje zasnovano na veštačkoj inteligenciji koje omogućuje poljoprivrednicima preporuke koje sorte soje da izaberu u zavisnosti od položaja parcele i meteoroloških uslova, kako bi obezbedili povećanje prinosa i istovremeno smanjili rizike.

U konkurenciji od preko 600 učesnika iz celog sveta, rešenje srpskih naučnika za optimizaciju setve soje na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država zauzelo je prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope i Indije.

Ovo kompleksno rešenje uzima u obzir i položaje prodajnih centara semena te distributerima omogućava da minimizuju svoje troškove transporta i planiraju prodaju.

Na proglašenju pobednika u velikoj sali kongresnog centra "Caesars Palace" u Las Vegasu, dr Džozef Bajram izvršni direktor Syngenta za istraživanja i razvoj izjavio je da je razlika među finalistima bila izuzetno mala, ali da se rešenje tima BioSense izdvojilo svojom izvrsnom logikom i jasnoćom.

Pobednički tim Instituta BioSense čine mladi naučnici Oskar Marko, dr Sanja Brdar i Marko Panić, studenti Univerziteta u Novom Sadu Isidora Šašić, Milivoje Knežević i Danica Despotović i direktor Instituta BioSense prof. dr Vladimir Crnojević.

Drugo mesto osvojio je tim sa Univerziteta u Pekingu, a treće tim sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

Tim BioSense, instituta koji funkcioniše pri Univerzitetu u Novom Sadu, prošle godine je osvojio četvrto mesto na istom skupu.