You are here

Share page with AddThis

Syngenta ulaže 2 milijarde dolara i postavlja nove ciljeve za inovaciju u borbi protiv klimatskih promena

Opšte vesti
23.10.2019
Syngenta-novosti-aktuelnosti
Syngenta-novosti-aktuelnosti

Bazel / Švajcarska, 22. oktobar 2019.

  • Syngenta je za narednih pet godina odvojila 2 milijarde dolara namenjenih inovacijama čiji je cilj velika promena na planu poljoprivredne održivosti  
  • Generalni direktor Erik Fyrwald obrazložiće svoj novi cilj – plasiranje dva tehnološka izuma na tržište svake godine na Samitu održivosti u Njujorku
  • Syngenta će, u svom poslovanju, za 50% smanjiti intezitet ugljen-dioksida, tako sledeći cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Syngenta je danas objavila da će u naredih pet godina potrošiti 2 milijarde dolara da bi pomogla zemljoradnicima da se pripreme i izbore sa sve većim opasnostima prouzrokovanim klimatskim promenama.

Ovom investicijom podržan je novi Syngentin cilj održivosti – izbacivanje najmanje dva tehnološka izuma na tržište svake godine, smanjenje doprinosa poljoprivrede klimatskim promenama, korišćenje kapaciteta za ublažavanje klimatskih promena i podrška prehrambenom sistemu da ostane unutar planetarnih granica.

Erik Fyrwald, generalni direktor Syngente, takođe je najavio da će ulaganja u istraživanja i razvoj u cilju održivosti poljoprivrede biti praćena nastojanjima da se smanji intenzitet ugljen-dioksida pri poslovanju ove kompanije, i to za najmanje 50% do 2030. godine, da bi se podržali ambiciozni ciljevi Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Syngentinu posvećenost potvrdila je i podržala Inicijativa naučno zasnovanih ciljeva (SBTi).

 

“Poljoprivreda je sada na čelu svetskih nastojanja da se reši problem klimatskih promena,” kaže gospodin Fyrwald. “Syngenta je posvećena ubrzanju naših inovacija, u cilju pronalaženja boljih i još bezbednijih rešenja o tome kako pristupiti zajedničkom izazovu koji se ogleda u klimatskim promenama i gubitku biodiverziteta.”

 

“To nisu samo reči, to je prava akcija, koja će doprineti da se Syngenta usredsredi na pomoć zemljoradnicima u suočavanju sa klimatskim promenama i u smanjenju doprinosa ovog sektora efektu staklene bašte.”

 

Tih 2 milijarde dolara biće usmereno na programe sa jasno uočljivim koristima ili novim tehnologijama koje će omogućiti veliku promenu na planu poljoprivredne održivosti, kao što je korišćenje zemlje, zdravlje zemljišta i celovita zaštita od štetočina.

Kroz višegodišnju saradnju sa organizacijom za zaštitu prirode The Nature Conservancy, Syngenta razvija strategije prepoznavanja i testiranja novih inovacija i tehnologije koje mogu koristiti zemljoradnicima i doprineti pozitivnim ishodima po životnu sredinu. Ova saradnja zasniva se na nastojanjima  da se poboljša zdravlje zemljišta, delotvornost resursa i zaštita prirodnih staništa u najvećim poljoprivrednim oblastima u celom svetu.

Sally Jewell, generalni direktor organizacije The Nature Conservancy, kaže: “Da bi korišćenje resursa bilo efikasno, potrebno je da privatni sektor preduzme smele akcije. Kako kompanije sve više prepoznaju rizike od klimatskih promena i koristi od održivosti, pozdravljamo priliku da se doprinese nauci i da se stručno pomogne transformaciji poslovne prakse. Syngentino ulaganje u inovacije važan je korak napred ka budućnosti u kojoj će čovečanstvo i priroda doživeti procvat.”

Cynthia Cummis, direktor pri Institutu za svetske resurse (World Resources Institute), jednom od partnera Inicijative naučno zasnovanih ciljeva, koja je zadužena za ublažavanje klimatskih promena u privatnom sektoru, kaže: "Čestitamo Syngenti što je omogućila da Inicijativa naučno zasnovanih ciljeva potvrdi njenu nameru da smanji ispuštanje štetnih gasova. Vođstvo u sektoru poljoprivrednog poslovanja od suštinskog je značaja u borbi protiv klimatskih promena i, postavljajući te ciljeve, Syngenta započinje put ka bezbednom razvoju.”

Ovi ciljevi sastavni su deo obaveze koju je Syngenta preuzela početkom ove godine, a odnosi se na ubrzanje inovacija, i čiji je cilj da rešava sve veće izazove sa kojima se suočavaju zemljpradnici usled klimatskih promena, erozije zemljišta i gubitka biodiverziteta. O toku rešavanja tih izazova podnosiće se godišnji izveštaji, a sprovodiće se i nezavisne revizije. Ovo obaveštenje je uglavnom dostavljeno na 150 radionica u celom svetu koje su pomogle rukovodstvu kompanije da prepozna najvažnija područja za ulaganje.

 

 


 

O Syngenti

Syngenta je jedna od vodećih poljoprivredna kompanija u svetu. Naša ambicija je da doprinesemo bezbednoj ishrani za ceo svet istovremeno vodeći računa o našoj planeti. Cilj nam je da poboljšamo održivost, kvalitet i bezbednost poljoprivrede zahvaljujući vrhunskim naučnim dostignućima i inovativnim rešenjima kada je reč o usevima. Naših 28.000 ljudi u više od 90 zemalja nastoje da transformišu način uzgajanja useva. Kroz partnerstava, saradnju i Plan dobrog razvoja, posvećeni smo poboljšanju produktivnosti u zemljoradnji, spasavanju zemlje od propadanja, pojačanju biodiverziteta i revitalizaciji seoskih zajednica. Više o ovome možete naći na www.syngenta.com i na www.goodgrowthplan.com. Pratite nas na Tviteru – na www.twitter.com/Syngenta i na www.twitter.com/SyngentaUS.

 

 

Podaci za kontakt

 

 

Šef Odeljenja za medije

Victoria Morgan

+41 61 323 23 23

[email protected]

Šef Odeljenja za korporativne komunikacije u SAD

Paul Minehart

+1 202 737 89 13

 

Upozorenje o izjavama koje se odnose na budućnost

Ovaj dokument sadrži izjave koje se odnose na budućnost i koje se mogu prepoznati zahvaljujući izrazima kao što su "očekivati", "bih, bi", "ću, ćeš, će", "mogući", "planovi", „izgledi“, "procenjeno", "u cilju", "na tragu" i sličnim izrazima. Ove izjave mogu nositi rizik ili neizvesnost usled kojih se stvaran ishod može bitno razlikovati od navedenih izjava. Za Syngentu, ovi rizici i neizvesnost obuhvataju rizike koji se odnose na pravne postupke, regulatorna odobrenja, razvoj proizvoda, pojačanu konkurenciju, kreditni rizik korisnika, opšte ekonomske i tržišne uslove, usklađivanje sa propisima i poboljšanja, prava intelektualne svojine, uvođenje organizacionih promena, ugrožavanje nematerijalne imovine, korisničku percepciju genetički modifikovanih useva i organizama ili hemikalija za zaštitu useva, klimatske promene, kolebanja u deviznom kursu i/ili u ceni robe, aranžmane snabdevanja iz jednog izvora, političku nesigurnost, prirodne katastrofe i narušavanja bezbednosti podataka ili druge prekide u informacionoj tehnologiji. Syngenta ne preuzima obavezu ažuriranja izjava koje se odnose na budućnosti da bi prikazala stvarne rezultate, promenjene pretpostavke ili druge činioce.