You are here

Share page with AddThis

Pojava štetočina u uljanoj repici

Opšte vesti
17.10.2019
syngenta-hibridi-uljana-repica
syngenta-hibridi-uljana-repica

Setva uljane repice je pri kraju, dok se već posejane površine nalaze u različitim fazama razvoja (od kotiledona do formiranih stalnih listova). Toplo vreme koje nas trenutno prati tokom početnih faza razvoja uljane repice pogoduje pojavi štetočina.
Na velikom broju površina detektovano je prisustvo repičine lisne ose (A. Colibri) koja u nekim godinama, kada je intenzivnija pojava, može izazvati golobrst i potpuno uništavanje useva.
Štete prave pagusenice, odnosno larve repičine ose koje se pojavljuju u periodu razvoja uljane repice od 2 do 6 listova, i čiji razvoj traje od 15 do 20 dana. Odrasle larve su veoma proždrljive i u veoma kratkom roku mogu izazvati velike štete hranjenjem tako što izgrizaju lisnu površinu između nerava i skeletiraju listove.

VRLO JE BITNO ŠTO PRE IZAĆI NA NJIVE I PROVERITI STANJE USEVA. UKOLIKO SE PRIMETI POJAVA 1 PAGUSENICE REPIČINE LISNE OSE PO BILJCI ILI 50 PO M2 POTREBNO JE URADITI INSEKTICIDNI TRETMAN. SYNGENTINA PREPORUKA JE PRIMENA KARATE ZEONA.

 

uljana-repica-news_print_athalia_rosae_adult print_athalia_rosae_larva
print_athalia_rosae

KARATE ZEON  je insekticid na bazi lambda cihalotrina i iskustva iz prakse su pokazala da ima izuzetno dobro delovanje na  repičinu osu ali i druge štetne insekte koji mogu ugroziiti uljanu repicu.
Deluje na insekte na više načina, kontaktno ali i digestivno (prilikom hranjenja), čime se obezbeđuje potpunija zaštita u odnosu na druge insekticide na tržištu.  
Vreme suzbijanja repičine ose, repičinog buvača i pipe terminalnog pupoljka se poklapa, stoga je neophodno koristiti insekticide koji suzbijaju sve ove štetočine zajedno – to obezbeđuje KARATE ZEON!

Za sve dodatne informacije naš tim stručnjaka Vam stoji na raspolaganju https://www.syngenta.rs/nas-tim-na-terenu